2014. november 30., vasárnap

A Fecsegőposzáta első fele, avagy A kiválasztott 1. rész

Ó, te jó ég, olyan, mintha ezer éve láttam volna ezt a filmet. Pedig én aztán nem panaszkodhatom, kétszer is volt hozzá szerencsém, egyszer sajtóvetítésen mint „profi újságíró”, egyszer pedig az éjféli premieren mint totál zakkant rajongó, popcornt majszolva, kitűzővel a pulcsimon. (Bár a kitűzőt a sajtóvetítésre is felvettem, bevallom emberesen.)


Szóval, azt mér egyszer leírtam, hogy nem könyvrajongóként hogyan ítélem meg a filmet, most lássuk, mit szólok hozzá úgy, hogy többször is olvastam a regényt!

Bevallom őszintén, baromira féltem ettől a filmtől, mivel inkább a hátrányait, mint az előnyeit láttam annak, hogy kettészedik, amikor megtudtam, hogy ez a terv. Féltem attól, hogy üres vagy lassú vagy túl befejezetlen lesz, és távolról bűzlik majd a pénzhajhászattól. Ehhez képest meglehetősen minőségi munkát kaptam. 

Nos, tehát, A kiválasztott 1. része a könyv első felét dolgozza fel, egészen (és innentől jönnek a SPOILEREK!) Peeta megjelenéséig. Mivel maga a könyv pont erre a két nagy részre osztható fel, nem meglepő, hogy itt ér véget a történet.


Naná, hogy egy-két dologban alakítottak a könyvhöz képest. Általában nagyon szeretem ezeket a módosításokat, mivel ennél a sorozatnál kivételesen inkább hozzáadnak a történethez, mint elvennének belőle. Most is sikerült jól kihasználni, hogy nem csak Katniss szemszögéből láthatjuk a dolgokat, nem ő a narrátor. Persze, nem csak ilyen típusú módosítgatások voltak a sztoriban, némelyik teljesen jogos, megint másik pedig enyhén torzító. Csináltam is nektek belőlük egy csini listát, mert most csak listás kommunikációra vagyok képes.

Dolgok, amik tetszettek, noha megváltoztatták őket:
1. Katniss dala és a körülmények. A könyvben ugye csak annyi van, hogy énekelt és felvették. Itt látjuk, mivé lesz a szám, hogyan használják fel, terjed el, és okozza a forradalom egyik csúcspontját. Mindezt iszonyatosan, hátborzongatóan hatásosan! Azóta is imádom ezt a számot!

2. Effie jelenléte. A könyvben a felkészítő csapattal együtt dolgozik Katniss, a filmben Effie dumál. Ez teljesen érthető módosítás, ha a moziban a propaganda filmeket („profikat”) készítő embereken kívül más új csapattagokat is be kellett volna mutatni, felrobban azoknak a feje, akik nem olvasták a könyvet. (Egy film ilyen szempontból jóval kevesebbre képes.) Ráadásul maga Effie is érdekes színt kapott így.


3. Katniss és Snow beszélgetése a végén. Annak nem örülök, hogy így nem a szívszerelmem, Finnick kapta a főszerepet, de Snow kifejezetten para tekintete, amivel hetekig rémálmodni fogsz, megérte a dolgot. „It is the things we love the most that destroy us.” Ó, te jó ég.

4. A forradalom alakulásának bemutatása.

5. Peetáék kiszabadítása. Igencsak felfokozták a jelenetet a könyvhöz képest.

6. Haymitch bármelyik mondata, amelyik nem volt benne a könyvben. („Remélem, nem volt fontos.”)

Dolgok, amik NEM tetszettek, és megváltoztatták őket:

1. Kimaradt a kedvenc jelenet. A KEDVENC JELENETEM. Értékeljük, hogy a könyvben benne van. 
„Finnick bukkan elő. Teljesen ki van borulva.
– Katniss, ezek nem engedik, hogy veled tartsak! Megmondtam nekik: rendben van, nem szállok le veled a földre, de kiderült, hogy még a légpárnásra sem akarnak felenegedni!
Végignézek Finnicken – a kórházi köntös alól kivillan csupasz lábszára és szakad papucsa, a haja olyan, mint a madárfészek, a kézében egy összecsomózott kötéldarab lóg, tekintetében ádáz fény csillan –, és tudom, hogy felesleges lenne a védelmembe vennem. Én sem tartom jó ötletnek, hogy velünk tartson. Úgyhogy a homlokomra csapva felkiáltok:
– Ó hát nem elfelejtettem! Biztos az a hülye agyrázkódás az oka. Beetee üzent neked: le kellene menned a Különleges Fegyvertárba. Készített neked egy háromágú szigonyt.
A szigony szó hallatán mintha egy pillanatra visszatérne a régi Finnick
– Tényleg? Láttad már? Milyen?
– Nem tudom. De ha fele olyan jól sikerült, mint az íjam, akkor imádni fogod – felelem. – Az biztos, hogy sokat kell gyakorolnod, hogy rendesen megtanuld használni.
– Persze. Jól van. Hát, akkor az lesz a legjobb, ha mindjárt indulok is – mondja.
– Hé, Finnick! – szólok utána. – Azért lehet, hogy nem ártana egy nadrágot húznod.
Finnick a lábára pillant, mintha most esne le neki, hogy mi van rajta. Aztán ledobja a köntösét, és ott áll előttem egy szál alsógatyában.
– Miért? Csak nem találod túl kihívónak a szerkómat? – kérdezi, és kihívó pózba vágja magát.
Nem bírom megállni, muszáj röhögnöm, főleg, hogy Boggs iszonyatosan zavarba jön. […]
– Én is emberből vagyok, Odair.”
Tökéletes „liftes jelenet kettő” lett volna. Sztriptíz Johanna után szabadon.

2. Finnick maga. A könyvben totál szét volt esve. A filmben még a haja is mindig tökéletes volt, pedig őt nem nyomatták folyton „profikban”.


3. Katniss, Gale, Coin. Mindegyiken javítottak néhány árnyalatot. Coin néhol kifejezetten kedves, Gale nem az az agresszív állat, aki a könyvben volt. Katniss pedig alig őrült meg. Mi van itt emberek, erre járt egy rózsaszínt hányó unikornis? 

Színészek, akik jól játszottak:
1. Mindenki. Valami van ezzel a casttal. De külön kiemelkedő volt Woody Harrelson, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman, Willow Shields, Elizabeth Banks, Jennifer Lawrence… Most mintha mindenkit felsorolnék, nem? :D

Kedvenc jelenet: Katniss dala. Aztán Haymitch táblatörlése, meg az, hogy „a húgom megtarthatja a macskáját”. 
Mélyrepülés: a kimaradt Finnick-jelenet. Utána öt percig nem tértem magamhoz. Pláne, hogy Gale-re pedig közvetlenül e jelenet után azt mondták, milyen "helyes fiú". Duplasokk, tripla lett volna, ha még smárolnak is ott helyben Katnisszel.
Hátborzongató jelenet: Peeta szétveri Katnisst. Nemcsak fojtogatta. Szétverte.
Legviccesebb jelenet: Haymitch magánszámai, Katniss első propaganda forgatása.
Legcukibb szereplő: Pollux!
Legjobb koncepció: a „profik” kapcsán nagyon jól rájátszottak a sztárcsinálás egy másik aspektusára.
A film dinamikája: nyomasztó, humoros, izgalmas, nyomasztó, humoros, izgalmas…

Szerintem: 8,5/10 pont.

2014. november 18., kedd

Igen, igen, most felvágok...

IMÁDOK sajtós lenni, legalábbis addig, amíg ez azt jelenti, hogy filmeket nézhetek premier előtt ingyen. Duplán imádok, ha azt jelenti, hogy a rajongók nagy részével ellentétben (bibibíí, avagy Meggie ma nem vette be a gyerekesség elleni bogyóit) én már tegnap láthattam a Fecsegőposzáta első részét!!

Na, de ne siessünk ennyire előre. Mikhez volt szerencsém az utóbbi hetekben a Filmpont.hu-nak köszönhetően?


Íme, a legújabb Sparks-recept: gazdag lány (pipa), szegény fiú szomorú és gyalázatosan borzalmas családi háttérrel (dupla pipa), egy öreg jótevő (pipa), húsz év, no meg még mindig dúló érzelmek (tripla pipa). De hogy mit lehet ebből kihozni?
Újabb románcot üdvözölhetünk a mozikban, amely ezúttal azonban nem kamaszok vagy „teljes értékű” felnőttek, hanem kapunyitási pánikban szenvedő fiatalok között alakul ki. Ráadásul két éjszaka alatt. Érdekes koncepció, amely azonban a felszínesség és a kedves humor szintjén marad.
És a film, amit mindenki* vár... 


A november egyik várva várt filmje megérkezett! Hogy mit kapunk tőle? Bevallom őszintén, körülbelül ugyanannyit, mint a második résztől, csak egy kicsit borongósabb hangulatban. Nem mintha ez kevés lenne: lelkiismeretes rendezés, jó színészek, kicsit kiszámítható sztori és még Jennifer Lawrence is énekel.
Mivel itt nem élhettem ki rajongói szemszögemet, írni fogok egy hosszabb, vesézősebb, "fangirlösebb" változatot is! De azt majd csak a szerdai premier után, amit a barátaimmal nézek. ;) (Igen, halmozom az élvezeteket.)

*Na jó, majdnem mindenki...

2014. november 9., vasárnap

Arshad, avagy regényidézetek énekelve

Ezer éve nem írtam már zenéről, aminek gyaníthatóan az az oka, hogy egyáltalán nem is értek a zenéhez. Néha azt sem tudom, mit hallgatok. Na jó, többségében.


De nemrég eszembe jutott Arshad Girl on fire című száma, és hogy mennyire odavoltam azért, hogy Peeta szép mondatait egy dögös hangú pasi énekli, tökéletes kombináció. Szépen elő is szedtem (ennek bezzeg megjegyeztem a címét és az előadóját is!), és rá kellett jönnöm, hogy Arshad már a harmadik részhez, a Fecsegőposzátához is készített zenét! Aztán pedig arra, hogy most valószínűleg meglovagolja a young adult könyv-mániát, és sorra veszi azokat a történeteket, amiket éppen megfilmesítenek, kiveszi a hatásos idézeteket, és ír hozzájuk egy kellemesen hangszerelt számot. (Ha emellett még történetesen szereti is ezeket a történeteket, hivatalosan is szerelmes vagyok! :D) Lehet, hogy nem a saját dalszövegei, lehet, hogy emiatt nem mindenki gondolja majd eredetileg, de egészen addig, amíg élvezem a végeredményt, néha talán jobban, mint a hivatalos filmzenéket, ez nem érdekel. Remélem, téged sem fog.:)

Szóval, iratkozz fel szépen a YouTube profiljára, és várd a következő alkotásokat. Már van Az éhezők viadala-trilógiához, a Csillagainkban a hibához, az Egy különc srác feljegyzéseihez és Az útvesztőhöz is. Oké, ez nem sok, de folyamatosan nő a számuk! ;)

Jó zenehallgatást!


Ui.: A klipeket nem érdemes megnézni, engem legalábbis nagyon irritál a többségük, mint valami rossz és ősöreg számítógépes játék!

2014. november 8., szombat

Kilenc Oscar, egy Pulitzer-díj – ez a „Baa! Baa! Black Sheep”

Körülbelül 12 éves voltam, amikor beleszerettem Rhett Butlerbe, és azóta is őt okolom a férfiakkal szemben felállított hatalmas elvárásaim miatt. De most nem Rhett tökéletességéről lesz szó[1], hanem a történetről, amelyben szerepelt, és a személyről, aki megalkotta.

Margaret Mitchell
Margaret Mitchell (1900-1949) november 8-án (épp ma!) ünnepelné a 114. születésnapját, ha még élne. Éppen ezért összegyűjtöttem néhány érdekességet róla és leghíresebb művéről, a rabszolgatartó Délt kicsit idealizálva bemutató Elfújta a szélről (1936).

Vivien Leigh Scarlettként
Mivel lehet, hogy nem mindenki ismeri az egyik kedvenc regényemet, íme egy rövid leírás a történetéről. Az enyhén elkényeztetett Scarlett O’Hara bálokban és flörtökben gazdag világa először akkor törik össze, amikor élete szerelme, Ashley Wilkes visszautasítja. Másodszor akkor, amikor 1861-ben kitör a polgárháború, melynek tétje a rabszolgák szabadsága és persze nem kevés pénz. Scarlettnek szembe kell néznie az éhezéssel, egyedül kell fenntartania családját és birtokukat, egy elhamarkodott ígéret miatt vigyáznia kell Ashley feleségére, Melanie-ra… Eközben annyira megkeményedik a szíve, hogy nem veszi észre, a boldogság szinte csak egy karnyújtásnyira van tőle, a már fent említett Rhett Butler képében.
  1. Ha azt hiszed, csak egy romantikus regényről van szó, tévedsz. Az Elfújta szelet 30 millió példányban adták el, majdnem 30 nyelvre fordították le, a szocializmus idejében betiltották, „pad alatt” olvasták felmenőink.
  2. Mitchell Pulitzer-díjat kapott regényéért.
  3. Az írónő számtalan munkacímet kitalált az Elfújta a szél előtt. A legviccesebb a „Baa!Baa! Black Sheep”[2] volt. A főszereplőnő neve pedig Pansy. Úgy érzem, ez egy másik történet lett volna.
  4. Az 1939-es filmadaptáció kilenc Oscar-díjat kapott. Hattie McDaniel vihette haza a legjobb mellékszereplőért (Mummy) járó szobrocskát, így ezért a filmért kapott először afroamerikai Oscar-díjat.
    Hattie McDaniel
  5. A nemi egyenlőség terén nem volt ekkora lépés ez a film: a Scarlettet alakító Vivien Leigh többet dolgozott a filmen, mint a Butlert alakító Clark Gable, ennek ellenére csak 25 ezer dollárt vihetett haza, míg Gable 120 ezret.
  6. A filmnek több rendezője is volt. Az elsőt az akkor nagy sztárnak számító, homofób Gable túl femininnek tartotta, állítólag ezért váltották le, noha Cukor erős volt az érzelemdús jelenetek felépítésében. A második rendező, Fleming majdnem akciófilmet készített, nem akart hangsúlyt fektetni a főszereplő nők érzelmi világára, pedig ez alkotta a történet gerincét. Szerencsére ebbe a színésznőknek és a producernek, Selznicknek is volt beleszólása, így a történet lényege nem veszett el.
  7. Gable majdnem kilépett, amikor megtudta, a szerepe szerint sírnia kell. Végül Olivia de Havilland (Melanie) győzte meg, hogy maradjon. Később Gable elismerte: a sírós felvétel sokkal jobb lett, mint az, amelyiken nem hullat könnyeket.
    Gable, Leigh - és a szájszag :(
  8. Gable-nek (kiábrándító módon) borzasztó volt a lehelete a dohányzástól romló fogai miatt. Vivien Leigh ezért, és nem a vágytól alélt el majdnem a forgatás alatt.
  9. Az Ashley-t alakító Leslie Howard a szerepe szerint 21 éves volt. A valóságban 45, pusztán egy évvel fiatalabb, mint a Scarlett apját alakító színész!
  10. Scarlett szeme zöld színű a történet szerint. A színésznőé kék volt, így kénytelenek voltak a fényekkel trükközni.[3]
  11.  A filmbeli tűzvész igazi tűz volt, bár nem vész. Így szabadultak meg néhány régi, feleslegessé vált King Kong díszlettől. Ezt tudva azért már ijesztőbbek azok a lehulló, lángoló darabok!
  12. A történetből musical is készült, valamint a folytatásait is megírták. Én kettőt olvastam, azok közül a Scarlett jó, a Scarlett örökében ellenben borzalmas.
    Az idősebb Leslie Howard
  13. Mitchell először a történet utolsó fejezetét írta meg, s utoljára az elsőt.
  14. 1939-ben nem káromkodhattak a filmekben. A producer büntetést fizetett azért, hogy elhangozhasson a „damn” szó Butler ikonikus „Frankly, my dear, I don’t give a damn” mondatában.
  15.  Hiába szerették annyian a regényt, Mitchell apja utálta. Állítása szerint csakis a lánya miatt olvasta el először, de másodjára miatta sem fogja.
  16. Nemcsak Scarlettnek, Mitchellnek is bőven akadtak udvarlói. Egyszer, mikor fekvőbeteg volt, öten is meglátogatták anélkül, hogy előtte bejelentkeztek volna hozzá. Ráadásul mind az öten egy időben érkeztek. A nővérek igencsak megbotránkoztak, amikor az akkor húsz éves írónő előbb visszautasította mind az öt kérőjét, majd csókokkal búcsúzott tőlük…
    Ennyire szép volt az írónő!
  17. Az írónő azt az utasítást adta, halála után égessék el minden kéziratát.
  18. Ez meg is történt, ennek ellenére egyik műve mégis fennmaradt. Egyik fiatalkori szerelmének (a fenti öt egyikének) ajándékozta az Elsüllyedt múlt című kisregényét, amelyet körülbelül 16 éves korában írhatott. A kéziratot egykori hódoló megtartotta, s bedobozolta, évtizedekkel később fia adta ki a Mitchell Múzeumnak.
  19. Bár számtalan levelet és egy kisregényt is Angelnek ajándékozott, Mitchell végül nem őt választotta az Ötök közül. Azt hiszem, vele jobban járt volna, első férjéhez 1922-ben ment hozzá, és 1924-ben vált el tőle…
  20. Egy részeg férfi gázolta el a színésznőt, aki sérüléseibe halt bele csupán 48 évesen.



[1] Pedig istenemre, megérne egy ezer szavas tanulmányt! Minimum.
[2] Régi angol mondóka, amely többek között a rabszolga kereskedelemre utal.
[3] Most, sokkal fejlettebb eszközök mellett ugyanezt képtelenek voltak megtenni Harry Potterrel. Csak úgy mondom.