2011. február 5., szombat

Joseph Delaney: A Szellem inasa, avagy ifjúsági fantasy szellem-módra


A tizenhárom éves Thomas J. Ward egy nem mindennapi munkába csöppen bele, amely elszakítja szeretteitől és nagy eséllyel megfosztja emberi jelenlegi és majdani kapcsolataitól. Ja, és mellesleg akár az életébe is kerülhet. Ennek a munkának a kezdeteit meséli el A szellem inasa című kötet. A „kezdet” szó azonban korántsem jelenti azt, hogy egyelőre mentes a veszélyektől.


A történet
Mikor Tommy betölti tizenharmadik életévét, kénytelen beállni inasnak, hiszen hetedik fiú hetedik fiaként nincs nagy esélye bármit is örökölni apja vagyonából és birtokából. Azonban anyja nem mindennapi nő; már Tommy születésekor rájött, hogy fia nagy dolgokra hivatott, akár az egész Tartomány sorsát befolyásolhatja. Így az utolsó Tartományban maradt Szellemre bízza kiképzését.

Szellemnek lenni nem könnyű dolog. Folyamatos veszélyben érzi magát az ember, néha indokolatlanul, ám többnyire indokoltan. A többi ember csak a Szellem segítségét kéri, ám más esetben tartják a tisztes távolságot – akár folyamatos keresztvetésekkel kísérve. Egy Szellemnek gyakorlatilag nincsenek emberi kapcsolatai – noha ő maga emberi lény, igényelné ezt, és értük harcol. A Szellem munkája meglehetősen mostoha.

Ennek a munkának gyakorlatilag nincsenek előnyei, hacsak azt nem nevezzük annak, hogy egy Szellem jóval érzékenyebb a világ dolgaira az átlagos embernél. Így jobban átláthatja a lidércek, koboldok, boszorkányok világát, s tenni is tud ellenük. Eközben gyakran a saját élete lesz a tét.

Érthető okokból Tommy nem kifejezetten repes az örömtől, amikor a Szellem – becsületes nevén Mr. Gregory – elviszi magával, s neki ott kell hagynia anyját, apját, legidősebb bátyját és annak feleségét. Ráadásul kényelmetlen útjuk van, sokat gyalogolnak, a cipője nem ehhez van kiképezve, s napi ételadagjuk egy kevés falat sajt. Ennek ellenére anyja kedvéért nem adja fel a dolgot, sikeresen átmegy az első próbán, melyet a szigorú Szellem állít elé, majd Mr. Gregory birtokán megpróbálja elsajátítani a Szellem-léthez szükséges tudást és gyakorlatot.

Azonban összeismerkedik egy hegyes orrú cipővel rendelkező lánnyal, Alice-szel, aki kisegíti egy kétes kimenetelű helyzetben, s cserébe azt kéri tőle, hogy viszonozza a szívességet. S bár a Szellem kifejezetten hangsúlyozza, hogy Tom vigyázzon a lányokkal, „különösen azokkal, akik hegyes orrú cipőt hordanak”, Tommy teljesíti a lány kérését, és megtörténik a baj. Egy nagyhatalmú boszorkány kiszabadul, s embervérre vágyik…

Ifjúsági fantasy és a velejáró dolgok – a karakterek és a világ
Ez a Wardstone krónikák elméletileg hetedik része - bár, hogy mi lehet az első hat, nem tudom, magyarul nem találni róluk semmit. Szerencsére első, felvezető kötetként tökéletesen megállja a helyét. Nekem egy kicsit Harry Potter- és még inkább Darren Shan-szagú volt, bár ez annak tudható be, hogy ifjúsági fantasyról van szó, és ez mű a hangulatát, a karakterek jellegzetességeit is markánsan befolyásolja. Tommy a még beavatatlan majdani Hős, akiben mind a Szellem, mind az anyja látják a lehetőséget, bátor, ám nem veszi észre azonnal azokat az összefüggéseket, amelyek az olvasónak feltűnnek, és észreveszi azokat, amelyekre nem vagy csak alig tesz utalást az író. A Szellem a szigorú, kissé magának való, Tom szemében gyakran logikátlanul oktató Tanító, aki sötét emlékekkel kényetlen megküzdeni, ám sokkal jószívűbb, mint ahogy az elsőre látszik. Alice az a barát vagy ellenség, aki sok vizet kavar – és még sokat fel is fog, bár nem biztos, hogy rosszakarattal. Tommy anyja ért a természetfeletti dolgokhoz, jók a megérzései, tiszteletet parancsoló, mégis gyengéd, és van egy olyan érzésem, hogy akár a háttérben ügyködő, manipulatív személy szerepét is megkaphatja majd.

A Tartományban gyülekeznek azok a képletes felhők, egyre nagyobb az a bizonyos sötétség. Márpedig a sötétséggel növekszik a gonosz természetfeletti lények hatalma is. Tommy ezt érzékeli, az anyja és Mr. Gregory azonban tudja: a Szellemnek és az inasának egyre több veszéllyel kell majd szembenézni, és nem lesz leányálom. Még szerencse, hogy főhősünk fiú.

Egy szóval, minden adott egy kalandokkal és varázslatokkal teli ifjúsági regénysorozathoz. Már csak az a kérdés, hogy kap-e olyan nagy reklámot, mint elődei. Eddig nekem úgy tűnik, megérdemelné.

Kategória: Vedd ki, kérd kölcsön, érdemes elolvasni, bár beszerezni annyira nem!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése