2012. április 25., szerda

Páran párban, avagy Szex és New Yo… izé, Moffat

Moffat újra alkot[1]… Ezúttal sitcomban, méghozzá nagyot. A Coupling, azaz Páran párban 28 résznyi szórakozást, visszafoghatatlan vihogást és a női-férfi gondolkodásmód bemutatását ígéri. Kicsit olyan, mintha a Jóbarátokat kevertük volna a Szex és New Yorkkal, hogy aztán hozzáadjunk egy adag tesztoszteront.

Adva van hat, harminc év körüli ember, három férfi, három nő. Az egyik férfi szakítani szándékozik a barátnőjével, míg az egyik nő a barátjával. Véletlenül egymásba botlanak, aminek randi lesz a vége. Ám a férfi még mindig nem szakított előző barátnőjével… Ez a kis apróság adja az első rész konfliktusát, hogy aztán a szálak, amik a szereplőket kötik össze, tovább bonyolódjanak.

Na, nem kell egy eltűnt rokonokkal és félvak, ám gyönyörű főhősnőkkel tarkított szappanoperára számítani, a Coupling úgy mutat fel igazságokat az emberi kapcsolatokról, hogy közben nem veszi magát teljesen komolyan – és így lesz sikeres. Humoros szituációkban ágyazza a férfi és a női gondolkodásmód közötti különbségeket (elképesztő, hogy ugyanazt a történetet mennyire másképp adják elő, sőt látják az eltérő nemű karakterek), tudjuk, hogy egy sit-comról van szó, mégis hiteles, a történetbe ágyazott közönségnevetésekkel együtt. Ez valószínűleg azért van így, mert állítólag Moffat sok mindent a saját kapcsolataiból merített, a szereplőket saját ismerőseiről mintázta.

A karakterek szerethetők, nem merülnek ki az évadok során (bár a negyedik évadban Steve folyamatos rinyálása kissé kiborító), ebben is a Jóbarátokra emlékeztetve a nézőt. Szerencsére a jellemük csak apró vonalakban hasonlít: a dilis Jane például Phoebe-re emlékeztet. A többiek viszont annyira nem juttatják eszembe „amerikai megfelelőjüket”, a kvázi főhős, Steve nagyszabású monológjairól híres (Moffat kiegészítő állítása szerint, bár ez a sorozatban nem hangzik el, Steve író). Barátai közül Jeff a balfék, aki mindig alkot valamilyen kifacsart és elképesztő teóriát; Patrick pedig a nőcsábász, aki valahogyan nem tudja kezelni a nők érzelmi aspektusait (míg másokat igen…). Steve szerelme, Susan a kedves, mindenki által vonzónak talált, határozott nő; neki a legjobb barátja a folyamatosan az öregedés és a növekvő hátsóméretek miatt aggódó Sally. Jane-nel együtt ők alkotják az alaphatost, azonban az utolsó évadban Jeffet lecserélik egy hasonlóan göndör hajú és balfék szereplőre, akinek csak a neve más.

A sorozat egyik legjobb vonása az, hogy Moffat stílusa és módszerei áthatják. A Doctor who-ban is jellemző, hogy egy-egy eseménynek később lesz jelentősége, ezt a fél órás Coupling-részekben is alkalmazza. Van, hogy valaminek a kimenetét látjuk, és csak utána az eseményeket; van, hogy ugyanazt az eseményt több szempontból látjuk (férfi vs. női agy); megint máskor pedig több, párhuzamosan futó és egymásra ható cselekmény-részletekből áll össze a frappáns kép.

A sorozat egyetlen hátránya az utolsó évad. A már említett szereplőcsere teljesen felesleges volt szerintem, ha a színész le is mondta Jeff szerepét, akkor is maradhatott volna ugyanaz a karakter, hiszen jól láthatóan teljesen ugyanarra a típusra építették fel a jellemét, olyannyira, hogy még az új színész is hasonló. Nem mondom, hogy biztosan ez a szereplőcsere tehet mindenről, de tény, hogy az utolsó évad kicsit kifullad az előtte lévőkhöz képest. (Márpedig a harmadik évad egyenesen fenomenális, az a kedvencem.) Ráadásul nem lehet a harmadik évad után befejezni a nézését, egyrészt, mert hasonló színvonalra számít (és esetenként kap) a néző, másrészt, mert nem minden szereplőnek varrták el a sorsát. Ennek ellenére a negyedik évadban Steve szinte csak nyavalyog, Jeff jövőjét pofátlanul félredobta az író, egyedül Sally és Patrick karakteréből tudott valami igazán Moffat-szintűt produkálni.

Ennek ellenére messze túl jó sorozat ahhoz, hogy kihagyd: akár nevetni akarsz, akár a szex-szerelem nagy és nem annyira nagy kérdésein agyalni, a Coupling előtt a helyed. Ha már kívülről fújod Carrie-ék szövegeit, kétszeresen – Steve biztosan más monológot ad elő, mint a híres divatdiktátor…


[1] Ami azt illeti, nem egészen újra, mintsem hamarabb, ez a Doctor Who előtti projektje volt, 2000-2004 között futott.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése