2012. december 15., szombat

Kerstin Geir: Smaragdzöld, avagy az egyre bonyolultabb családfa

Megjelent az Időtlen szerelem várva várt befejező része, melyben Gier (nagyrészt) elvarr minden szálat. Elődeihez hasonlóan a Smaragdzöld is tele van humoros jelenetekkel, szerethető karakterekkel és izgalmas kalandokkal.


A történet
A Smaragdzöld ott folytatódik, ahol a Zafírkék befejeződött. Miután Gideon összetörte Gwen szívét, főhősnőnk nehezen tud másra gondolni, mint a harakirire, de azért Xemerius és Leslie kedvéért, na meg noszogatása miatt igyekszik összeszedni magát már csak a saját érdekében is. Hiszen a közeljövőben (vagyis a távoli múltban) nem csak egy menüettet kell eltáncolnia, de Saint Germain gróf titkára is rá kell jönnie, valamint néhány olyan családi köteléket is fel kell fednie, amelyet mi már az első rész óta sejtünk, sőt meg kell történnie a Rubinvörös eleje óta várt civakodásnak is – hogy az előre meg nem jósolható dolgokról már ne is beszéljek.

…és ami mögötte van
Nem is tudom, mit mondjak erről a történetről. Gier nagyon jól felépítette Gwen kalandjait (ha nem is olyan mesterien kiszámíthatatlan módon, mint Moning Macét), bár jó pár dolgot hamarabb megsejtettem, mint maguk a szereplők, meg tudta csavarni a történetet, nem mondhatnám, hogy spórolt az időutazás adta lehetőségekkel. A családfát egyenesen addig bonyolította, hogy belefájdul az ember feje (nem ártott volna egy friss és igaz változat a végére) és leesik az álla. (Ha jót akarsz magadnak, ne olvasd el előre az epilógust! Az írónő az utolsó öt mondattal vág igazán mellbe.)
Gwen és Gideon a filmben

Paul és Lucy. Tök cuki ez a kép, beleszerettem.
Nem sokkal később leugranak a hídról.

Gwen a világ legjobb barátnője címet kiérdemlő Leslie-vel.
(Aki a filmben minden lesz, csak szőke és szeplős nem.)
Ennek ellenére a végével nem voltam teljesen kibékülve. Mint írtam, Germain gróf titkára és a módszerére hamarabb rájöttem, mint maguk a szereplők, kicsivel a történet vége előtt, ennek ellenére összecsapottnak érzem a tetőpontot, hiányzott még egy „részletesen elmagyarázom a dolgokat” jelenet a lezárás előtt. Ráadásul voltak következetlenségek a könyvben (a temporálások sorrendje például teljesen felborult, hol az tűnt el hamarabb, aki hamarabb időugrott, hol az, aki később… Ráadásul – SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!! – nem tudtam rájönni, ki a fene adta át Lucasnak azt, ami a ládában volt. Lady Tilney addigra halott volt, Mr. Bernhald pedig mintha a létezéséről sem tudott volna róla egészen Lucas halála előttig.)

Szerencsére az ilyen szemöldökráncolásokért kárpótoltak a fantasztikus szereplők és a letehetetlen történet. Gier nem spórolt a humoros mondatokkal, nem egyszer visítva röhögtem, az események pedig annyira pörögnek, hogy legszívesebben pillanatragasztóval rögzítettem volna a kezemben a könyvet, nehogy bármilyen okból meg kelljen válnom tőle. A szereplők fenomenálisak, imádom Gwent, a családját, Lucyéket, Lady Tinley-t, Gideont és az öccsét, Mr. George-ot, Xemeriust… Körülbelül mindenkit, kivéve a grófot és Charlotte anyját. És a romantikusan humoros jelenetek!

Zárszóként
Bizonyos szempontból kiszámíthatatlanabb történetet vártam, ennek ellenére imádtam a könyv minden sorát, még az elején lévő szenvedéseket is (hiszen így megtudtam, a szerelmes szív marcipánból készül). A szereplők, a szellemesség, a szerelem (csak hogy meglegyen a tripla „sz”), a kalandok és az utolsó nagy mellbevágás mindenért kárpótolt.

Kategória: Magánkönyvtárad egyik alapdarabja!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése