2013. február 10., vasárnap

Sarah Addison Allen: Édes élet, avagy az sem baj, ha követ egy könyv


Allen második magyarra fordított könyvében is pontosan ugyanazt a színvonalat hozza, mint az elsőben: visszafogott varázslatosságot kever finoman a romantikus regények valóságával. Emellett szerethető karakterek alkot meg, ha kell, humoros párbeszédeket ír, és az egészhez hozzácsap egy kicsit kiszámítható történetet – a teljes egész azonban úgy elvarázsol, hogy képtelen vagy letenni az Édes életet.

A történet
Josey Cirinni élete alapvetően megváltozik, amikor egy makacs és kimozdíthatatlan, ám annál nyersebb modorú nőt talál a gardróbjában. Abban a gardróbban, amiben a dugi könyveit és édességeit tartja – azokat a dolgokat, amik az anyja zsarnoksága mellett tartják benne az életet. A nő, Della Lee azonban nem hagyja el a gardróbot és vele együtt Josey életét, sőt, elhatározza, hogy megváltoztatja azt – Josey akár akarja, akár nem…

Ezzel egy időben Chloé világa is összeomlik: szerelme bevallja, hogy három hónapja megcsalta a nőt, egyéjszakás kaland volt, nem jelentett semmit. A nő nem tud megbocsátani Jake-nek, így a férfi kiköltözik a közös lakásukból. Josey és Chloé akkor találkoznak, amikor mindkettejüknek a feje tetejére állt az élete, így igaz barátként tudják segíteni egymást – talán nem is véletlenül…

Varázslatos romantika
Allen előző regényében az fogott meg, hogy milyen jó érzékkel keverte a szerelmes regények valóságát valamilyen kellemes, visszafogott, mégis mindent körülölelő varázslatossággal. Ez nem minden írónak sikerül: vagy „mezei” fantasyt alkotnak, vagy olyan misztikus magaslatokba emelt történetet, amitől égnek áll a szőr a karomon. Allen viszont izgalmas, különleges világot alkot, amiben olyan természetességgel mozog a mágia, mint szőke nő a plázában. Az, hogy valakit követnek a könyvek vagy képtelen nem betartani az ígéreteit, teljesen normális, és mégis ott van, mégis mellbe vág.


Emellett a szereplők is szerethetőek, bár Allen ilyen szempontból pontosan azokat a karaktertípusokat hozza, akiket a legtöbb romantikus regényíró (például Susan Elzabeth Phillips) szokott. Josey a körülmények miatt esetlen, húszas évei végén járó, anyja zsarnoksága által elnyomott „Bridget Jones”, Chloé a fantasztikus lány, aki túl sok mindent adott fel magából kapcsolata miatt (noha ezt Jake szerintem sosem kérte). Della Lee dinamikus, a férfiak pedig szerethetőek. Az anya, Margaret, ha nem is feltétlenül kedvelhető, de érdekes figura a maga sorsával és jellemével, a regény talán legkidolgozottabb szereplője.

Hiányos szerelmi szál
A történet elején azt hittem, nagyobb hangsúlyt és mélységeket kap Clo és Jake kapcsolata: azt, ha megcsalnak, nehéz feldolgozni, a kötet vége felé (SPOILER!) reménykedtem abban, hogy látunk egy kicsit az egyedülálló, saját lábára állt Cloéból is a kedvenc házában (SPOILER VÉGE!). De sajnos nem így lett. Emiatt kicsit felületesebb lett a cselekmény, mint reméltem, de mégis elvarázsolt arra a néhány órára, míg faltam a sorokat.

Humoros, könnyed, szerethető, újszerű – azoknak is nyugodt szívvel ajánlom, akik a romantikus regényeket szeretik, és azoknak is, akik a varázslatosakat. Érdekes, pikáns ízű csokoládé ez.

Kategória: Mindenképpen olvasd el! Akár van időd, akár nincs!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése