2013. május 20., hétfő

(Who has) The Name of the Doctor?

Mint a hirtelen hévvel összekalimplált hatos-hetes évadleírásomban említettem, a Doctor Who hetedik évadjának zárása rendesen megviselte rajongói idegeimet. Megtudtuk, ki Clara, mit keres mindenhol, sőt már a felvezető monológ eléggé agymeresztően bizsergetős volt. Hogy a River-szál bizsergetéséről ne is beszéljünk.

Moffat igazi cliffhangert csinált, persze, sejtjük, hogy minden rendben lesz, hiszen tudjuk, ki kit fog játszani a november 23-án (TUDJÁTOK, EZ MILYEN MESSZE VAN MÉG?!) esedékes filmben. Ennek ellenére, bár a Clara-szálat megdöbbentően hamar megmagyarázta Moffat (bár esélyes, hogy csak részben, ahogy arra Mrs. Spoiler is utalt), az ember tele van kérdésekkel: az egyik szüli a másikat.


Először is, ki is az az Ollivander… akarom mondani, John Hurt (Ollivander, Mr. Weasley, hamarosan az egész Harry Potter stábot átveszi a Doctor Who :D) által alakított Doktor? Milyen kapcsolatban áll a mostanival? Egy ilyen vén csotrogány fogja játszani Tizenkettest, vagy valami más van a háttérben? Úgy érzem, hamarosan a sorozat végéhez közeledünk… És nem akarom.


Másodszor, Szuflé Lány és Doktorné között mégis milyen kapcsolat van? River telepatikus úton fenntartott egy kommunikációs csatormát Clarával, de ez vajon a későbbiekben is fog funkcionálni, vagy túl töredezett lett? Valahogyan Rivernek még vissza kell térnie, legalábbis ezt engedi sejtetni a rejtelmes „Spoilers” mondat. (Komolyan kikészítesz, Moffat.)

 
Harmadszor, River. Igazából az egész bejegyzést neki szentelném szívem szerint. Kezdjük az objektívebb, tárgyilagosabb résszel. Tehát, bár River elvileg már meghalt és már túlesett a Doktorral való első találkozáson, a kettő közötti részek random sorrendben történnek meg, így kalandozhat jobbra-balra a férjével. Amy-ék búcsúja után azt hittem, gyakrabban fognak találkozni, vagy legalábbis megvan az esélye annak, hogy lássák még élve egymást, hiszen miért épp az lett volna az utolsó? De lehet, tévedtem, mivel itt már csak River visszhangja követi a Dokit. A könyvtárból szó szerint a sírig. Szeretném tudni, ez mégis hogy a fenében lehet, és eddig miért nem volt így, hiszen ezek szerint már a negyedik évad óta visszhang River?!


Ráadásul, az sem derült ki, honnan tudja a Doktor igazi nevét. Két lehetőség van. Az első: River hazudott Amynek a hatodik évad végén, és a Doktor valamikor mégis elárulta a nevét, ha nem is az esküvő alatt, így River ki tudta nyitni a Tardist. A második: River hazudott, hogy a Doktor (neve) ne bukjon le Clara előtt, és nem is ő nyitotta ki az időgépet, hanem Tizenegyes maga. A Doktor neve pedig voltaképpen „Please!”. (Naggyon valószínű.:D)

Másrészről viszont imádtam a Doktor és River jelenetit (na jó, jelenetét) ebben a részben. A Doktor és River kapcsolatának mélysége kezdetben nem elégített ki, jó-jó, River Tizenegyes felesége lett egy alternatív világban, na és? Érzelmek nélkül a Doktornak az életében ez is csak egy taktikai lépés, amit meg kellett tennie, hogy megmentse a világot. Nem hittem, hogy rajongáson és tiszteleten túl bármit is érez River iránt.

Egészen a mai részig.

Már a nemrég felfedezett minisorozat megmozgatott bennem valamit. A hatodik évad végéhez írtak egy hat részből álló minisorozatot, körülbelül olyan, mint a Pond life, csak nem lett annyira híres, én legalábbis csak most hallottam róla. A címe: Night and the Doctor, mindenkinek kötelező jelleggel ajánlom! Ebben van egy-két aranyos és elgondolkodtató Amy-Doki jelenet, és nem egy vicces-pikáns River-Tizenegyes. Megtudhatjuk, milyen éjszakai életet él a Doktor, és egy kicsit jobban beleláthatunk a kalandjaiba Riverrel. Sajnálom, hogy ez kimaradt a rendes sorozatból, így sokkal kerekebb, miért ragaszkodik a Dokihoz River, és miért kezeli úgy, ahogy.

És láthatjuk azt a Doktort, aki utoljára kalandozik Riverrel.



Már itt sejtettem, hogy Tizenegyes nem annyira EQ-szegény, mint mutatja magát, nagyon is szereti Rivert. Persze, már akkor gyanakodhatna erre az ember, amikor a Doki igazi ficsúrként igazgatja a kis csokornyakkendőjét, ha a nejébe fut, vagy hangosan rajong érte, ha azt hiszi, csak egy fiktív karakterről olvas. De a hetedik évad záróepizódja bebizonyítja, hogy ennél még többről van szó. A Doktor egyszerűen képtelen elereszteni Rivert, inkább úgy tesz, mintha nem hallaná[1], ráadásul a csók…



Most először nem River kezdeményezett, és a Doktor nem azért csókolt meg valakit, hogy megmentse őt. Nem volt vészhelyzet, senki sem haldoklott (illetve igen, de ez a csók nem befolyásolta a dolgot), semmilyen tekintetben nem volt rákényszerítve erre a Doktor[2]. Egyszerűen elragadták az érzelmi. Ezzel a csókkal, csupán egy csókkal, mit eggyel, a csókkal, lett teljes River és a Doktor története.

Remélem, Moffat nem pont most akarja lezárni. Hiányozna River Song. Két lábon járó veszély magassarkúban. A Doktor felesége. Végre.


[1] ez lehet arra magyarázat, a néző miért nem tudta eddig, hogy Dr. Song visszhangként az éterben kering


[2] Azt, hogy ez mekkora dolog, az is mutatja, hogy ÉN EGY CSÓKOT ELEMZEK AZ EGYIK BEJEGYZÉSEMBEN.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése