2016. november 1., kedd

Stranger Things, avagy beköszönt a cuki horror

Újabb sorozat az olyan kockafejűeknek, mint én: azoknak, akik szerepjátékozva nőttek fel, szeretik a hetvenes-nyolcvanas évek popkultúrájának stílusát, esetleg kiskorukban arra vágytak, hogy hozzájuk is betoppanjon E.T. A Stranger Things című sorozat ugyanis ezen dolgok előtt tiszteleg, némi nyomozást, ijesztgetést, természetfelettit és egy adag cukiságot hozzájuk adva.



Mike (Finn Wolfhard), Lucas (Caleb McLaughlin), Dustin (Gaten Matarazzo) és Will (Noah Schnapp) évek óta barátok. A kiskamasz srácok azzal töltik szabadidejük nagy részét, hogy legújabb szerepjátékos kalandjaikat próbálják túlélni Mike pincéjében ülve – egészen addig, míg egy napon a saját életük válik olyan szerepjátékos kalanddá, amit nem mindenki élhet túl… Will egyik pillanatról a másikra eltűnik, és minden jel arra mutat, hogy egy szörny rabolta el, ezt pedig egy természetfeletti erőkkel bíró kislány és a kormány megjelenése is alátámasztja. De hova lett Will és pontosan mi is támadja meg a lakosságot? Na, és ki az a bizonyos kislány? Ezeket kell kideríteniük a srácoknak és a körülöttük élő felnőtteknek is.

Van egy kislány a képen
Az iMDb szerint misztikus dráma horrorról van szó. Én igazából nem nagyon nevezném ezt horrornak, bár bevallom, néha nyöszörögtem rajta, de én mindenen nyöszörgöm (hihetetlenül alacsony a para-küszöböm). A szörny néha így elragad embereket, de sosem annyira, hogy maradandó károsodásokat okozzon a nézőknek, a körülötte lévő összes dolog, személy és mondat pedig végtelenül édes, így bármit ellensúlyoz.

A kissrácok barátsága irigylésre méltó annak minden konfliktusával, a közöttük lévő kommunikációt pedig leginkább a kockák tudják igazán megérteni (és értékelni). Abszolút elviszik a hátukon a filmet, pedig gyerekkarakterként és gyerekszínészként ez nagyon nehéz. A „mellékszereplők” is jók: a természetfeletti kiscsaj, Tizenegyes (Millie Bobby Brown), például elég gyorsan kivívta magának a kedvelt természetfeletti szereplő státuszát azzal, hogy hol ártatlan nagy szemekkel csodálkozik rá a világ dolgaira, hol kategorikusan mond nemet / ignorálja, hogy valaki épp beszél hozzá, hol pedig apakomplexusának hódol, hogy aztán csak úgy eltörje valaki nyakát. (Igen, ő pozitív szereplő. De tényleg.)

Persze a szerelmi szál sem maradhat ki. Mivel már a hetvenes-nyolcvanas években voltak ám amerikai high school kamaszfilmek, láthatjuk a csinos, stréber kamaszlány és a nagydumás rosszfiú bimbózó kapcsolatát is, aminek persze a magányos farkas, szerencsétlen srác nem igazán örül, számos jövőbeli drámát megalapozva.


A horrorral ellentétben a dráma kategóriát nem nagyvonalúan vágták oda a filmhez. Miután Will eltűnik, az anyja egyre inkább kezd megzakkanni teljesen természetes okokból – és ez a félőrült állapot ad neki elég erőt ahhoz, hogy kiderítse, mi történt a fiával. Mellette egy morcos, kiégett, ámde jószívű rendőrt is megismerhetünk, akinek többnyire mosolytalan arcára van írva, hogy valami bizony történt, és régen nem volt olyan szarkasztikus s*ggfej, mint most. De a sorozat drámavolta nem abból áll, ami történt vagy történik, hanem abból, ami fog. Valahogyan az egész évad során sejteni lehet, hogy végül Minden Jóra Fordul, és bizonyos értelemben így is lesz. Azonban az utolsó rész utolsó negyedórája kellőképpen izgalmas és felkavaró: valahogy azt az érzést kelti, hogy a következő évadban már alacsonyabb lesz a cukidózis, és magasabb a drámafaktor (és kedvenc karaktereink igazán szenvedni fognak).

Mondanom sem kell, éppen ezért nagyon várom már, hogy a Netflix mikor vágja hozzánk a következő nyolc részt… Mi, hogy 2017-ben?!

Kinek ajánlom?: mindenkinek, aki szereti a „köztünk járnak” típusú fantasyt, az RPG-t és/vagy a cuki szereplőket.
"Van még több Stranger Things epizód?" - addiktív ez a cucc

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése