2010. július 27., kedd

Rick Riordan: A villámtolvaj, avagy mi lesz, ha egy ifjúsági regénybe belecsap Zeusz villáma?

Hogy miért került hozzám?
Láttam filmet. Nem volt egy korszakalkotó mű, ez tény, de nem is volt rossznak nevezhető. Ennek hatására (valamint amiatt, hogy az egyik kedvenc deviantartos rajzolóm, burdge bug is szereti), elhatároztam, hogy elolvasom. Hiszen a könyv általában többet nyújt, mint a film. Szerencsére nem bántam meg.

A film és a regény eleje nem tér el sok mindenben (körülbelül annyira másak, mint a Harry Potter első része esetén), néhány részt kihagytak, de nem kifejezetten fontosakat, ám a vége teljesen más – emiatt nem tudtam, mire számíthatok, így szinte beavatatlanként olvashattam a regényt. Természetesen a könyv jobb, mint a film, indítékban, felépítésben és hangulatban is. A regény elején található anekdoták, az apróbb történések mélyebbé teszik az eseményeket. De nem a filmet szeretném összehasonlítani a könyvvel (legyen elég annyi, hogy az utóbbi jobb), hanem a regényről szeretném leírni a véleményem.

A történet
A regényt leginkább így tudnám leírni: a szokásos ifjúsági történet – átlagosnak látszó, de nagy hősi erényekkel és, mint később kiderül, erőkkel bíró főhősünk elmegy a barátaival megmenteni a világot – a görög mitológiával kereszteződik. És a végeredmény szerethető. Leginkább a Harry Potter és a Darren Shan – Vámpírkönyvek sorozathoz tudnám hasonlítani, talán éppen a miatt, mert az alapanyagok ugyanazok.

Főhősünk, a tizenkét éves Percy Jackson éli életét, és nagyon úgy tűnik, hogy már megint kicsapják az iskolájából. Ez nem is furcsa, hiszen mindig bajba keveri önmagát valahogyan, veszélyeztetve a körülötte lévőket, vagy egyszerűen csak felidegesítve tanárait. Most is pontosan ez történik. Azzal a különbséggel, hogy a felidegesített tanárnő szörnyeteggé alakul át, és eléggé sanszos, hogy első számú célja megölni Percy-t. Ám mitológiatanára, Mr. Brunner „kölcsöndob” neki egy tollat, amiből a fiú a kupak levétele után egy, az adott helyzetben roppant hasznos kardot varázsol elő, és legyőzi a volt tanárát, Mrs. Dodds-ot. Majd zajlik az élet tovább, mintha mi sem történt volna: Mr. Brunner udvariasan visszakéri a tollát, az osztálytársai nem ismernek semmilyen Mrs. Dodds-ot, csak Mrs. Kerrt, csak Percy legjobb barátja, Grover Underwood titkol előle valamit. Ráadásul a felhők is egyre gyülekeznek az égen…

Miután Percy-t az év végén végleg elbocsátják az iskolából, az mindenre fény derül. Mikor Percy és anyja, Sally nyaralni mennek, Grover meglátogatja őket, azon aprócska apropóból, hogy meg kell mentenie Percy-t a hatalmas és eléggé gyilkos természetű Minótaurusztól, és élve el kell juttatnia egy nyári táborba, ahol félvéreket képeznek – félvéreket, azaz félig emberi, félig isteni származásúakat. Ugyanis a görög istenek léteznek. Nem is kicsit.

Mindez meg is történik, azonban Percy anyjának halálával jár. A táborban viszont a fiú nem csak származására jön rá, hanem arra is, hogy anyját még megmentheti, már ha nem öli meg hamarabb a mestervillámjától megfosztott és őt gyanúsító főisten, Zeusz. Ennek feltétele az, hogy juttassa vissza az elidegenített tárgyat jogos tulajdonosához a nyári napfordulóig – azaz tíz napon belül. Így tehát adva vagyon főhősünk célja – illetve céljai. A túlélés, az anyja élete, és a világháborúhoz vezető istenek közötti háború megakadályozása.

Azonban nem egyedül lát ennek neki. Megkapja azt a bizonyos extra funkciókkal rendelkező tollát, pluszban társul hozzá az elismerésre és bizalomra vágyó védője, Grover, valamint a kalandokra ácsingázó, Athéné-lány, Annabeth. (Ez is olyan harry potteres felépítés – bár itt Annabeth nem Groverrel piszkálódik egyfolytában…)

A főszereplők...
Mindhárman kidolgozott karakterek, bár tartalmazzák az alapvető kliséket. (A karakter-leírások tartalmazhatnak spoilereket!) Percy a tapasztalatlan, ám a feladathoz felnőni kénytelen, dolgokba látszólag véletlenül, ám felettébb sorsszerűen belecsöppenő főhős, aki elmeséli a történteket. Mivel még csak tizenkét éves, nem kell nagy irodalmi bravúrokra számítani, ám így is élvezhető stílusban íródott a regény. Bátor, mindig kész megvédeni a barátait, gyakran bajba keveri magát, és szeretteiért mindent megtenne – talán csak a világ megmentését nem hagyná ki. Szóval, ő az ifjúsági-hőstörténet alapvető szereplője.

Annabeth, mint Athéné lánya, nagy tudással rendelkezik, ráadásul mindig igyekszik egy alapos és a célnak megfelelő tervet kitalálni. Ehhez társul az, hogy már évek óta nem hagyta el a félvér-tábort, így nagy kiképzést kapott és hatalmas kalandvággyal rendelkezik, amit azonban nem sikerült eddig kiélnie. Szomorú családi élete van; anyja, Athéné nem látogathatja, apja pedig nem akar hallani róla új családja védelmének érdekében. Emiatt éles a nyelve, amit nem egyszer alkalmaz Percy ellen.

Grover, főhősünk patás barátja, a szatír életmentő sok tekintetben hasonlít a Mulanból megismert Mushu-ra. Az ő feladata is az, hogy embereket védjen, ám ezt nem mindig tudja teljes mértékben teljesíteni – Percy esetében például ez fordítva alakult. És nem ez volt az egyetlen ilyen alaklom életében… Kissé kétballábas, néha hamar kétségbeesik, ám – szatír révén – szó szerint át tudja érezni azt, hogy mi játszódik az emberekben. Negatív tulajdonságai ellenére is fontos segítője lesz Percy-éknek, esélyt kapva rá, hogy megvalósítsa régi álmát…

...és a hőn szertett világ
A szereplőknél talán jobban megszerettem a világot. Alapjáraton rajongok az ókori görög világért, márpedig a könyvben megjelenő mitológiai alakok ennek szerves részei. Az író felhasználja a mitológiában található viszonyokat, viszályokat és szerelmeket, így jeleníti meg a szörnyeket (néha extra tulajdonságokkal felruházva őket – spoiler! – lásd a piros labdáért rajongó háromfejű kutyust, Kerberoszt vagy az olasz öltönyöket imádó, fizetésemelést követelő Kharónt). Az istenek is kapnak más tulajdonságokat, ám ezek beleillenek a róluk kialakított képbe (spoiler!): Árész például vad motorosként jelenik meg, akire gyakran jellemző a „többet erővel, mint ésszel”-életmód; és Percy apja sem öleli a fiát azonnal a keblére, mikor találkoznak, noha láthatóan kialakult benne valami szeretet-féle. Persze visz bele elképesztőbb módosításokat is az író; amerikai lévén hol máshol lenne az Olimposz, mint az U.S.A.-ban? Ám ezt is alá tudja támasztani észérvekkel, így nem tűnik erőltetettnek. Ráadásul már az első rész előrevetít fontos eseményeket, hagy elvarratlan szálakat, ám nem löki az ember orra elé a hatalmat és erőt gyűjtögető főgonoszt.

…Összegezve
Az egész könyvre jellemző valamilyen báj, egyik jelenete sem erőltetett, annak ellenére, hogy az elbeszélő csak tizenkettő, és ennek megfelelően használ szlenges kifejezéseket is. A regényt mindenkinek csak ajánlani tudom; mind cselekmény, mind háttértörténet szempontjából izgalmas és kidolgozott, a szereplői pedig szerethetők, az esetleges apróbb klisék ellenére is. Jó olvasást!

Kategória: Magánkönyvtárad egyik alapdarabja!

2 megjegyzés :

 1. Szia! Hadd kérdezzem meg, melyik újságba írsz? Kizárt, hogy még nem szerződtettek...
  Én is láttam a filmet, de nem is tudtam, hogy van belőle könyv is! Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet, feltétlenül elolvasom. Egy ilyen ajánló után pláne...:D
  További jó írást! Hajrá Meggie!

  VálaszTörlés
 2. Jaj, édes Istenem, ez annyira jellemző rám! Most vettem észre, hogy valaki ide is küldött megjegyzést...^^ Nagyon sajnálom, remélem, még jársz a blogomra, és észreveszed!:)
  Nagyon jó könyv, megéri. Szerintem öttől harmincötig minden korosztály élvezheti!:D
  Köszönöm a bókot!:D Remélem, a későbbiek is tetszenek!

  VálaszTörlés