2013. január 17., csütörtök

The Hour (BBC, 2011) – a második évad, avagy komorabb hangulat egyenlő kevesebb szikra

A The Hour második évadjában szereplőink jóval veszélyesebb ügybe keverednek, miközben a karakterek közötti kapcsolatok is alakulnak, egyesek múltjáról és jelleméről pedig többet tudunk meg. Mindent összevetve az évad méltó folytatása az elsőnek, egy fontos összetevő mégis hiányzik belőle: a báj.

A történet
Az első évad lehetetlennek tűnő zárása után járunk, méghozzá hónapokkal. Bel (Romola Garai) maradhatott a régi posztján, akárcsak Hector (Dominic West), Freddie (Ben Whishaw) azonban eltávozott a csapattól, és hosszú nemzetközi kirándulásba kezdett. Ezalatt producerünk sokkal feszültebbé vált, nem is véletlenül: a The Hour arcát magába szippantotta az ismertség és az éjszaka élet, valamint napközben sem veti meg kifejezetten az alkoholt. Emellett a központ új ellenőrt küldött rájuk, a mindenbe beleszóló Randall Brownt (Peter Capali). Ráadásul Bel Freddie-vel nem csak az egyik legértékesebb emberét, hanem életének legfontosabb alakját is elvesztette…

Brown hozza vissza a csapatba Freddie-t mint a műsor társ-arca, ezzel egyrészt a kallódó Hector helyzetét fenyegetve, másrészt a hírszerzést felpörgetve. Az igazság után rendíthetetlenül kutató Freddie és Bel ugyanis megint beletenyerel valamibe: ezúttal az éjszakai élet legfőbb lokáljának táncosai és vezetője után kezdenek el nyomozni. Közben pedig a hidegháború is alakul, ráadásul a fasizmus uralkodik el London egyes utcáin…

A fontos elem
A sorozat számos pozitívumáról már írtam az első évad kapcsán. A színészek még mindig fenomenálisak, az atmoszféra az ’50-es éveket adja vissza, újságíróink elhivatottak, a nyomozás pörög ezerrel – sajnos ki is szorítva egy fontos elemét a műsornak: a bájt. Ennél jobban nem tudom megfogalmazni, de az első évadban volt az a kis extra, ami miatt hangosan felnevettem, amiért visítoztam és rajongtam. Részben a két főszereplő közötti kapcsolatból fakadhatott ez, azonban a nyomozás témája sem volt annyira sötét, mint ebben az évadban, és nem is kapott állandó szerepet.

Hector romokban...
 Közben persze alakulnak a szereplők
A komorabb hangulatot az is elősegíti, hogy a karakterek jelleme és kapcsolatai alakulnak, egyre többet tudunk meg a mellékszereplőkről is. A mindig magabiztos és bölcs beszólásokat odamondó Lixet múltja kezdi el üldözni, és bizony őt is látjuk összeomolva az évad során. Hector is romokban, a házassága tropára ment, az éjszakai életbe menekülve pedig nem a legjobb megoldást választja arra, hogy helyrehozza azt… Bel sokkal keményebb vezető próbál lenni, és emiatt feszültebb is, ezt Garai kosztümeivel és hajával (miért kellett rövidebbre vágni?! Miért?! Olyan szép volt az elsőben…) is hangsúlyozzák. Freddie pedig látszólag kiteljesedett külföldön, azonban ki hiszi el ezt a szemfényvesztést?

(Jobb volt a hosszabb haj SZVSZ)
Hová lettél, bájos párom?!
Azt hiszem, nem SPOILERezek nagyot, ha leírom, ami még az első részben kiderül: Freddie nem csak becsajozott Franciaországban, de rögtön egy feleséggel tért haza. Emiatt Bellel sokkal kevesebbet vannak együtt, és egyáltalán nem olyan meghitt a kapcsolatuk, mint azt első évad során volt, érthető módon tartják a távolságot. Sajnos a szikrák is csak olyan ritkán röpködnek a képernyőn, mint a fehér holló, pedig ez egy fontos eleme volt a sorozatnak.

Lixről is többet tudunk meg


Sajnálom, hogy a The Hour készítői sötétebbre vették a figurát. Ez persze nem akadályozott meg abban, hogy amilyen rövid idő alatt csak lehet, bedaráljam az évadot, hiszen még mindig jó, de azt a kis pluszt… kérem vissza a harmadik évadban! Ami ajánlom, hogy legyen, hiába nincs az IMDb-n feltüntetve és lengi körül csend és hullaszag. Most komolyan, egy ilyen lezárás után… Látni akarom, hogyan dolgozik együtt Bel és Freddie. Látni. Látni!

(A sorozat folytatásának érdekében petíciót lehet kitölteni...)


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése