2013. április 3., szerda

Janet Evanovich: A szingli fejvadász, avagy Bridget Jones már fegyvert is használ

Egy vegyes poszt következik, filmről és könyvről egyaránt. Hogy ne legyen teljesen kiszámítható, két különböző Plum-sztorit veszek górcső alá, és elemzek pár mondatban. Az immár 19 kötetből álló sorozattól leginkább könnyed humort várhat az ember.

Hogy akadtam rá?
Mostanában rá vagyok kattanva a chick-flickekre, e műfaj keretein belül néztem ki az A szingli fejvadász című filmet. A főszereplőt alakító Katherine Heiglt az Ilyen az élet óta nagyon csípem, kellemesen hétköznapi nő benyomását kelti. A film előzetese is tetszett, és mivel maga az alkotás sem volt rossz, úgy döntöttem, elolvasok néhány kötetet is a sorozatból (külföldön eddig tizenkilenc! rész jelent meg). Egy minden tekintetben borongós napon találtam meg a harmadik kötetet potom hatszáz forintért, így lecsaptam rá, és azonnal elolvastam.

A film
A szingli fejvadász sorozat első részét filmesítették meg 2012-ben. A címszereplő Stephanie Plum (Katherine Heigl) elveszti állást, így kénytelen perverz unokatestvérének fejvadászcégénél munkát vállalni: az ő feladata lesz az olyan rosszfiúk kézre kerítése és a rendőrségre juttatása, akik valamiért nem jelentek meg a tárgyaláson. Plum első esetével rögtön két dologba is beletenyerel: egy gyilkossági ügybe és saját szerelmi életébe. Először ugyanis Joe Morellit (Jason O’Mara) kell megkeresnie: a férfit nem csak gyilkossággal vádolják, de ő volt az az ifjú is, aki elvette Stephanie szüzességét még tizenhat éves korában (és mellékesen az is, akit Steph „véletlenül” elgázolt két évvel később). Kezdetét veszi a hajsza, mely során persze kiderül, hogy Morelli nem olyan bűnös, mint azt a körülmények sejtetik. Plumnak azonban el kell kapnia az ex-rendőrt, így alkut köt vele: segít felgöngyölíteni az ügyet, ha utána Morelli besétál vele az őrsre (nem-nem, Steph nem a szívvére hallgat, hanem a pénzhiány motiválja. Neki elhihetitek.). Lövöldözés, kocsirobbantás és egy tonnányi kaja vár főhősnőnkre a pörgős-humoros, átlagos szintű krimi-komédiában.

Steph és Ranger
Plum és Morelli
A szingli fejvadász
Annak ellenére, hogy átlagos a film (és a Morellit alakító színész is csak átlagosan jóképű), nagyon megtetszett. Ez részben Heigl miatt van (olyan jó a haja!), aki jól megteremti a hangulatot, másrészt az általa mondott narráció miatt. Mivel a narrálás szarkasztikus és humoros, úgy gondoltam, valószínűleg a könyvbeli elbeszélő stílusát igyekezett elkapni a forgatókönyvíró. Ezért döntöttem úgy, hogy a könnyeden jó vígjáték után adok egy esélyt a regényeknek is.

A harmadik kötet
Stephanie Plum újabb munkát kap. Ezúttal a köztiszteletnek örvendő fagyi árust, Mo bácsit kell bekísérnie a rendőrőrsre, hogy új időpontot kapjon, mivel az előző tárgyaláson, amire egy piti szabálysértés miatt hívták be Mót, nem jelent meg. A szomszédok persze nem örülnek annak, hogy Plum a szeretett fagyi árust zaklatja; Plum pedig nem örül annak, hogy a fagyi árus, ahelyett, hogy a boltjában ülne a fenekén, szőrén-szálán felszívódott. Miközben Stephanie a szomszédok ellenvetési közepette megpróbálja előkeríteni Mo bácsit, nem egy hullába botlik bele. A hullákban van valami közös: drogügyletek aktív résztvevői voltak. Még szerencse, hogy Plum nem egyedül dolgozik: aktív segítője a szuperhős ügyességű Ranger, lelkes, ám annál kevésbé hasznos társa az ex-kurtizán Lula, és persze ott van a gyilkosságiaknál dolgozó Joe Morelli is…

A harmadik Plum-kötet 91%-ot kapott moly.hu-n, így valami nagy durranást vártam tőle. Sajnos a durranás inkább csak puffanás volt: a pörgős stílusú elbeszélő lefoglalt pár órára, mikor beindultak az események, nem tettem le a könyvet, és úgy merő általánosságban jót tett az amúgy borongós közérzetemnek (szép tavaszi időnk van, idomulok hozzá). Azonban maga az ügy annyira nem volt nagy cucc, nem volt iszonyatosan csavaros, semmi olyan, amire azt mondanám, hogy „Ó, te jó ég!”. Emellett a cselekményben említett Lula is baromira idegesített: a hölgyemény egy két lábon járó szerencsétlenség és bajforrás, akinek a legnagyobb és talán egyetlen erénye, hogy nagyon jó szándékú, ám szándékainak nem tud megfelelően teret adni. Amerre jár, csőstül megy utána a baj is, nem is értettem, Plum miért nem próbálja néha otthon hagyni. Hogy emellett még a (beszéd)stílusa is idegelt, már csak a hab a tortán: a legtöbb vele közös jelentet utáltam.

A baloldali a kiiktatandó... izé, Lula
Ha van néhány fölös órád, és éppen el vagy kettyenve, adj Plumnak egy esélyt. A film és a könyv is szórakoztató és könnyen emészthető, és ha a folytatásokban valahogyan kiiktatják Lulát (vagy megtanul normálisan viselkedni), hát én mondom, elégedett leszek a sorozattal.

Kategória: Vedd ki, kérd kölcsön, érdemes elolvasni, bár beszerezni annyira nem!
 


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése