2014. november 8., szombat

Kilenc Oscar, egy Pulitzer-díj – ez a „Baa! Baa! Black Sheep”

Körülbelül 12 éves voltam, amikor beleszerettem Rhett Butlerbe, és azóta is őt okolom a férfiakkal szemben felállított hatalmas elvárásaim miatt. De most nem Rhett tökéletességéről lesz szó[1], hanem a történetről, amelyben szerepelt, és a személyről, aki megalkotta.

Margaret Mitchell
Margaret Mitchell (1900-1949) november 8-án (épp ma!) ünnepelné a 114. születésnapját, ha még élne. Éppen ezért összegyűjtöttem néhány érdekességet róla és leghíresebb művéről, a rabszolgatartó Délt kicsit idealizálva bemutató Elfújta a szélről (1936).

Vivien Leigh Scarlettként
Mivel lehet, hogy nem mindenki ismeri az egyik kedvenc regényemet, íme egy rövid leírás a történetéről. Az enyhén elkényeztetett Scarlett O’Hara bálokban és flörtökben gazdag világa először akkor törik össze, amikor élete szerelme, Ashley Wilkes visszautasítja. Másodszor akkor, amikor 1861-ben kitör a polgárháború, melynek tétje a rabszolgák szabadsága és persze nem kevés pénz. Scarlettnek szembe kell néznie az éhezéssel, egyedül kell fenntartania családját és birtokukat, egy elhamarkodott ígéret miatt vigyáznia kell Ashley feleségére, Melanie-ra… Eközben annyira megkeményedik a szíve, hogy nem veszi észre, a boldogság szinte csak egy karnyújtásnyira van tőle, a már fent említett Rhett Butler képében.
 1. Ha azt hiszed, csak egy romantikus regényről van szó, tévedsz. Az Elfújta szelet 30 millió példányban adták el, majdnem 30 nyelvre fordították le, a szocializmus idejében betiltották, „pad alatt” olvasták felmenőink.
 2. Mitchell Pulitzer-díjat kapott regényéért.
 3. Az írónő számtalan munkacímet kitalált az Elfújta a szél előtt. A legviccesebb a „Baa!Baa! Black Sheep”[2] volt. A főszereplőnő neve pedig Pansy. Úgy érzem, ez egy másik történet lett volna.
 4. Az 1939-es filmadaptáció kilenc Oscar-díjat kapott. Hattie McDaniel vihette haza a legjobb mellékszereplőért (Mummy) járó szobrocskát, így ezért a filmért kapott először afroamerikai Oscar-díjat.
  Hattie McDaniel
 5. A nemi egyenlőség terén nem volt ekkora lépés ez a film: a Scarlettet alakító Vivien Leigh többet dolgozott a filmen, mint a Butlert alakító Clark Gable, ennek ellenére csak 25 ezer dollárt vihetett haza, míg Gable 120 ezret.
 6. A filmnek több rendezője is volt. Az elsőt az akkor nagy sztárnak számító, homofób Gable túl femininnek tartotta, állítólag ezért váltották le, noha Cukor erős volt az érzelemdús jelenetek felépítésében. A második rendező, Fleming majdnem akciófilmet készített, nem akart hangsúlyt fektetni a főszereplő nők érzelmi világára, pedig ez alkotta a történet gerincét. Szerencsére ebbe a színésznőknek és a producernek, Selznicknek is volt beleszólása, így a történet lényege nem veszett el.
 7. Gable majdnem kilépett, amikor megtudta, a szerepe szerint sírnia kell. Végül Olivia de Havilland (Melanie) győzte meg, hogy maradjon. Később Gable elismerte: a sírós felvétel sokkal jobb lett, mint az, amelyiken nem hullat könnyeket.
  Gable, Leigh - és a szájszag :(
 8. Gable-nek (kiábrándító módon) borzasztó volt a lehelete a dohányzástól romló fogai miatt. Vivien Leigh ezért, és nem a vágytól alélt el majdnem a forgatás alatt.
 9. Az Ashley-t alakító Leslie Howard a szerepe szerint 21 éves volt. A valóságban 45, pusztán egy évvel fiatalabb, mint a Scarlett apját alakító színész!
 10. Scarlett szeme zöld színű a történet szerint. A színésznőé kék volt, így kénytelenek voltak a fényekkel trükközni.[3]
 11.  A filmbeli tűzvész igazi tűz volt, bár nem vész. Így szabadultak meg néhány régi, feleslegessé vált King Kong díszlettől. Ezt tudva azért már ijesztőbbek azok a lehulló, lángoló darabok!
 12. A történetből musical is készült, valamint a folytatásait is megírták. Én kettőt olvastam, azok közül a Scarlett jó, a Scarlett örökében ellenben borzalmas.
  Az idősebb Leslie Howard
 13. Mitchell először a történet utolsó fejezetét írta meg, s utoljára az elsőt.
 14. 1939-ben nem káromkodhattak a filmekben. A producer büntetést fizetett azért, hogy elhangozhasson a „damn” szó Butler ikonikus „Frankly, my dear, I don’t give a damn” mondatában.
 15.  Hiába szerették annyian a regényt, Mitchell apja utálta. Állítása szerint csakis a lánya miatt olvasta el először, de másodjára miatta sem fogja.
 16. Nemcsak Scarlettnek, Mitchellnek is bőven akadtak udvarlói. Egyszer, mikor fekvőbeteg volt, öten is meglátogatták anélkül, hogy előtte bejelentkeztek volna hozzá. Ráadásul mind az öten egy időben érkeztek. A nővérek igencsak megbotránkoztak, amikor az akkor húsz éves írónő előbb visszautasította mind az öt kérőjét, majd csókokkal búcsúzott tőlük…
  Ennyire szép volt az írónő!
 17. Az írónő azt az utasítást adta, halála után égessék el minden kéziratát.
 18. Ez meg is történt, ennek ellenére egyik műve mégis fennmaradt. Egyik fiatalkori szerelmének (a fenti öt egyikének) ajándékozta az Elsüllyedt múlt című kisregényét, amelyet körülbelül 16 éves korában írhatott. A kéziratot egykori hódoló megtartotta, s bedobozolta, évtizedekkel később fia adta ki a Mitchell Múzeumnak.
 19. Bár számtalan levelet és egy kisregényt is Angelnek ajándékozott, Mitchell végül nem őt választotta az Ötök közül. Azt hiszem, vele jobban járt volna, első férjéhez 1922-ben ment hozzá, és 1924-ben vált el tőle…
 20. Egy részeg férfi gázolta el a színésznőt, aki sérüléseibe halt bele csupán 48 évesen.[1] Pedig istenemre, megérne egy ezer szavas tanulmányt! Minimum.
[2] Régi angol mondóka, amely többek között a rabszolga kereskedelemre utal.
[3] Most, sokkal fejlettebb eszközök mellett ugyanezt képtelenek voltak megtenni Harry Potterrel. Csak úgy mondom.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése