2011. augusztus 15., hétfő

Hogyan nézd a Tízes Dokit?

Érdeklődő barátaim számára íme egy összeállítást arról, mik azok a részek, amiket mindenképpen érdemes megnézni az egyik kedvenc sorozatomból, már ami az első négy (és fél) évad eseményeit illeti. Hiszen hogy lehet egy ilyen klasszikus nélkül élni?

A Kilences Doktort annyira nem ismerem, de hozzá is köthető egy-két rész, amit nem kéne kihagyni, már csak a folytonosság miatt sem. Ez pedig a The Empty Child és a The Doctor Dances című duplaepizód, ami amellett, hogy egy későbbiekben fontos karakter debütálását tartalmazza, hátborzongató, érdekes és ötletes is.
Emellett nem árthat ismerni az évadzáró duplaepizódot is, de ha kihagyod, az sem baj: a folytatáshoz elég annyit tudni, hogy a „Bad Wolf” kifejezés valamilyen veszélyt takar, ráadásul szőke Rose-unkhoz köthető.

És most, csapjunk bele David Tennantba, de azért csak úgy, hogy ne fájjon neki!

A második évad:
Kezdésként nem árthat megnézni a Christmas Invansiont, hogy ráérezzünk a Tízes ízére (már nem csak verjük, harapjuk is… Szegény, szegény Tennant!), és megtudjuk, mi lett a kezével. Amúgy annyira nem jó rész, már csak Rose nyávogása miatt sem, de az utolsó negyed óra és a Doktor pizsamás alakja feldobja.
Ezután jöhet a New Earth, aminek a történet íve szempontjából nincs nagy szerepe, de a karakterek jellemét eléggé kidomborítja, és még jó rész is.
A Tooth and Claw nem maradhat ki, egyrészt Viktória királynő, másrészt egy jövőbeli intézmény miatt.
Ezt követi a School Reunion, melyben feltűnik egy fontos szereplő.
A Rise of the Cyberman és a második része nem kifejezetten nagyon jó, viszont a második évad ívének egyik alappillérét adja.
A The Idiots Latern akár ki is maradhat, utólag is elég megnézni, ha már nagyon Doktor-hiányod van (ami pedig lesz). Nem rémlik, hogy bármilyen fontos mondat vagy jelenet lenne benne.
A The Impossible Planet és The Satan Pit kihagyhatatlan, minden szempontból.
A Love and Monsters: különálló epizód, érdekes elbeszélő móddal. A történésekben semmi szerepe nincs, de emlékezetes rész lesz ám…
A Fear Her emlékeim szerint kihagyható, majd később visszatérhetsz rá, mert azért rossznak nem nevezném. Csak annyira jónak sem.
Az Army of Gosts és Doomsay az évadzáró duplaepizód, értelemszerűen fontos.

A harmadik évad:
A The Runaway Bride-ot ki ne hagyd! Ahhoz túl jó szereplők vannak benne.
A Smith and Jonesban feltűnik egy szereplő, akinek a későbbiek nagy szerepe lesz.
A The Shakespeare Code a kedvenc történelmi személyt felvonultató részem. Illetve, az egyik kedvenc, de mindenképpen a legviccesebb. Vagyis az egyik legviccesebb. Mindenesetre, a Harry Potter rajongóknak egy-két emlékezetes mondatot jelent. A történet íve szempontjából nem annyira fontos.
A Gridlock tartalmaz egy fontos mondatot!
A Daleks in Manhattant és a folytatását akkor nézd meg, ha kíváncsi vagy a Dalekokra. Velük egyedül ezek igazán jók.
A The Lazarus Experimentben megismerhetjük Martha családját és egy fontos ember nevét… Fontos rész!
A 42-t nem árthat látni.
A Human Nature és Family Blood nem része teljesen az egésznek, de ha már kellően sok részt láttál a Doktorral, nézd meg! Érdekes színt ad a jellemének.
A Blink kultusz. Egyedülálló részként is bőven értelmezhető, ennek ellenére legendás mondatokat hagyhatsz ki, ha nem látod. Este nézd!
Az Utopia és a The Sound of Drums, valamint a Last of the Time Lords nagyon fontos részek!
A negyedik évad:
A Voyage of the Damned nem része az „ívnek”, utólag is megnézheted, akkor azonban nézd meg!
A Partners in Crime-t ki ne hagyd! Aranyos, ha rossz a kedved, felvidít.
A The Fires of Pompeii a túl jó rész ahhoz, hogy kihagyd. Emellett fontos is.
A The Planet of the Ood fontos, akár csak az előző, és mélyenszántó. Szójáték, jóslat, érzelmek…
A The Sontaran Stratagem-ben és a folytatásában van egy apró fontos jelenet, de annyira nem lényeges, hogy mindenképpen megnézd ezt a két részt. Nem mintha rosszak lennének, de annyira nem is jók, hogy ne érjenek rá később.
A The Doctor’s Daughter inkább érdekes, mint fontos.
A The Unicorn and the Wasp nem lényeges, de ha szereted Agatha Christie-t, megnézheted.
A Silence in the Library és a Forest of the Dead kötelező duplaepizód, amely a következő Doktor életére is hatással van.
A Midnight is kötelező. Ebben a kiváló pszichológiai alapú részben bepótolhatod azt az ívre való utalást, amit a The Sontaran Stratagem esetén kihagytál.
A Turn Left: fontos, utaltak is rá.
A The Stolen Earth és a Journey’s End nagyon fontos duplaepizód. Emellett megható is.
A négy és feledik évad:
A The Next Doctor érdekes, izgalmas, humoros, de a nagy ívnek nem a része.
A Planet of the Dead ellenben igen, bár annyira nem jó, mint az előző.
A The Waters of Mars nagyon fontos, és kifejezetten jó is. Tovább árnyalja az amúgy sem egyszerű Doktorunk jellemét.
A The End of Time című évadzáró duplaepizód a pont az „i”-n.
Tehát, az ív szempontjából nagyon fontos részek, a kifejezés szoros értelmében: Tooth and Claw, School Reunion, Rise of the Cyberman, The Impossible Planet, Army of Gosts, Gridlock, The Lazarus Experiment (vagy a 42), Utopia, The Fires of Pompeii, The Planet of the Ood, Silence int he Librarym Midnight, Turn Left, The Stloen Earth, Planet of the Dead, The Waters of Mars, The End of Time. (Ahol az van kiírva, hogy „To be continued”, értelemszerűen több részes…)
Azok a részek, amiket „büszkén mutogatok”: Love and Monster, The Runaway Bride, The Shakespere Code, Human Nature, Blink, Partners in Crime, The Fires of Pompeii, The Planet of Ood, Silence int he Library, Midnight, Turn Left, The Stolen Earth, The Next Doctor, The Waters of Mars és The End of Time. Egyszerűen briliánsak!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése