2012. június 21., csütörtök

Karakter kihívás 2/3


Mostanában rákattantam a kihívásokra. Na jó, legalábbis csinálok kettőt a tumblr-ömön, poén ilyen dolgokon gondolkozni, kikapcsolja az agyam. Mivel holnap megyek nyaralni, úgy döntöttem, mindkettőt megcsinálom egyben (vagy legalábbis amennyire lesz időm…), nem 30 napon keresztül tagolva, egyrészt, mert külföldön nagy eséllyel nem netezgetek majd, másrészt, mert egyben (és magyarul) leírva az egészet jobban át tudom gondolni. Aztán majd sorban felpakolom a kis tumblr-re is.

Az első karakterekkel kapcsolatos, bármely történetből, legyen az film, könyv, manga vagy bármi, választva kell kiválasztani egy karaktert, aki az adott nap leírásának megfelel. Ez az én listám (bármilyen meglepő is, hogy nem Gizikéjé a szomszédból):

11. A character who taught you something about love
Megint csak egy hatalmas kérdőjel. Az ilyen dolgok bennem nem villámcsapásként alakulnak ki, hanem szépen lassan formálódnak. De például időbe telt megértenem, hogy a My fair lady-ben Eliza Doolittle miért megy vissza ahhoz a faragatlan Higginshez, miért nem a fiatal és helyes srácot választja. A már emlegetett Karen Marie Moning sorozatban pedig teljesen hasonló értékrendet képviselnek a főhősnő szülei (legalábbis az első négy rész alapján). Idillikusnak tűnik a kapcsolatuk, imádják egymást, de meg kellett küzdeniük ezért. Többször is. Szerintem nincsenek lelkitársak. Küzdelem van.
Ennek ellenére egyik sem tanított arra, hogy hogyan fogjam fel a szerelmet.


12. A character with the best quotes
Sallie McBride a Kedves Ellenségem!-ből. Ez egy levélregény, melyben nagyrészt Sallie írásait olvashatjuk, ahogy az amúgy nagyvilági nő beszámol arról barátainak, hogy boldogul egy számára teljesen ismeretlen terepen: hogyan vezet el egy árvaházat, birkózik meg a gyerekekkel és egy goromba orvossal… Nagyon frappáns stílusban.


13. A boring character
Ash a Vaskirályból. Valahogy nem nyert meg a kötet során: az a fajta fantasy tinifőhős, akit sorozatosan gyártanak mostanában. Semmi extra.



14. A character you wish was never introduced
Gale Az éhezők viadalából azért, mert nagy vitákat generált köztem és a barátaim között. Meg nekem a történetből sem igazán hiányozna, ha Katniss rokonait valaki más mentené meg. De annak is örülnék, ha a bamba fejű Rose Tylert kihagyták volna a Doctor Who-ból: iszonyatosan idegesítő és kiszámítható karakter tud lenni.



15. The smartest character
A Doctor a Doctor Whoból, az őrült zseni megtestesítője, legyen bármelyik azok közül, akiket ismerek. De akár Dumbledore-t is írhatnám, bár ő nem szimplán okos, hanem bölcs volt.


16. The dumbest character
Monstro a Harry Potterből. Vagy Crack, választhatsz.


17. The most awful, mean, evil character you know
Heathcliff az Üvöltő szelekből. Vagy az egész Üvöltő szelek.


18. An animal character you like
„A bivalyerős, a szívdöglesztő… Mushu” a Mulánból. Kiskoromban ezen a harcos hercegnőn nőttem fel (meg is látszik rajtam…).



19. A sci fi character you like (alien, robot, etc.)
A Serenity fedélzetén lévő összes szereplő… Vagy a kilenc túl sok? Pedig nem tudnék dönteni közöttük, mindig másért rajongok. Legyen Inara, a kifinomult kurtizán… mármint társnő. Olyan szépen tudja oltogatni Malcolmot, amikor éppen idióta.



20. A fantasy character you like (elves, dwarves, etc.)
Faramir A gyűrűk urából. Kicsit elgondolkoztam azon, ne rakjam-e inkább az alulértékelt szereplő kategóriájához, de végül nem tettem. Nagyon kevesen szeretik és ismerik, mivel a filmben alig kapott szerepet, és azt is csak kiforgatva, mintha Baromúr 2. lenne. Pedig ő Gandalf tanítványa, aki igazán bölcs, holott fiatal, jószívű, megbízható, romantikus lélek. Igyekszik megfelelni az apjának, aki azonban egy elvakult, hatalomimádó idióta, de ez folyamatosan ütközik a jellemével, és ez okozza a karakter konfliktusát, sőt majdnem a halálát… Ebből a történetből tuti belé szeretnék bele.



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése