2012. június 3., vasárnap

Pittacus Lore: A Hatok hatalma, avagy a folytatás, amely megéri


Megjelent Lore sorozatának második kötete, A Negyedik folytatása. A Hatok hatalmában nem csak John kalandjairól olvashatunk, hanem egy újabb lorieni is sorsát is megismerhetjük. A két szálon (egybe)futó események pörögnek, egyik szereplő nézőpontja sem untat, ráadásul újabb és újabb karakterek bukkannak fel, így a történet több lesz, mint az első rész egyszerű „szuperhős a gimiben” témája.

A történet
Ennek egyik egyszerű oka az, hogy már messze elszakadunk a gimitől. John-ék szökésben vannak, a hatóságok és a mogadoriak is üldözik őket. Ezzel párhuzamosan Marina életét is megismerjük: a lány egy spanyol kolostorban bujkál Őrzőjével, Adelinával. Míg Johnék sorozatosan kalamajkákba keverednek, Marinának Adelinát kell meggyőznie arról, hogy két bolygó megmentése is rajtuk áll, az ellenség ráadásul itt toporog a kolostor küszöbén. Újabb tálentumok, az FBI, hatalmas szörnyek, néhány eddig ismeretlen hős és a főellenség is feltűnik a második kötetben, jelentősen növelve annak függőséget okozó hatását.

Előnyei és hátrányai
Az első kötet története sem volt rossz, de annyira nem is nyűgözött le, hogy írjak róla – túl átlagos volt. Ez a második kötetre megváltozott, végre hatott rám a sztori. Izgalmas volt, pörgős, egyre összetettebb, ráadásul egyszerre több szereplő van a központban, és menti meg a világot, ez a történetvezetés nagy gyengém. Egyszóval, Lore-nak végre sikerült elérnie azt, hogy várjak a következő részre. (Tudom, egyes sorozatoknál több idő kell ahhoz, hogy kellőképpen kibontsa őket az író, de általában azt már az első kötettel elérik, hogy remegve várjam a folytatást. Lore-nak ehhez két rész kellett.)

Egyedül a kialakulóban lévő szerelmi szálak idegesítettek, valahogy megvan az az érzésem, hogy még egy történet fog arra a sablonra kifutni, hogy a menő főszereplő srác kapkodja el a csajokat, nem a hűséges barát. Nincsen Johnnal semmi bajom, messze szerethetőbb, mint a főszereplők némelyike, és Samnek sem vagyok különösebben a rajongója, de ebből a felállásból így sokadjára már elegem van, változatosságot követelek! Szerencsére, a Spanyolországban, illetve a kötet végén megismert karakterek várhatóan sok érdekességet tartogatnak, akár csak a következő rész, amely még több Védőt ígér.

Lore most sem írt korszakalkotót, de létrehozta azt, amit egy izgalmas szuperufós ifjúsági regénytől elvár az olvasó – pörgő cselekményt, szerethető karaktereket, és várható folytatást.

2 megjegyzés :

  1. Szia! Neked meg van ez a könyv? És ha igen eladó esetleg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs sajnos, könyvtároztam vagy kölcsönkaptam. :(

      Törlés