2015. december 2., szerda

Milano, avagy nagy városban sok szép hely elfér

Milano az a fajta város, ahol a sok autó és nem kifejezetten szép utca között aranyat találsz. (Néha szó szerint, ha már ott csoportosulnak a világmárkák.) Íme, az „ezt mindenképp látnod kell!” lista.

Ahol a felhők között jársz
Oké, szinte sablonos rögtön a Duomoval, azaz a dómmal indítani a felsorolást, de el kell ismernem, csodaszép. Az egyik leghatalmasabb templom, amit valaha láttam, belül fehér derengéssel és olyan alaposan kidolgozott üvegablakokkal, hogy a Biblia különböző jelenetei szinte táncra perdülnek, ha rájuk nézel. Arról nem is beszélve, hogy milyen, amikor a tetején vagy: ahogy a gyönyörű szobrok, ívek és vízköpők között flangálsz, A párizsi Notre-Dame és annak tökéletesebb változata, A Notre-dame-i toronyőr jár a fejedben, és arra gondolsz, nem is volt olyan rossz sorsa ennek a Quasimodónak. Pláne abban a verzióban, amelyikben a vízköpők énekeltek. (Arról nem is beszélve, hogy a Duomóhoz tartozó múzeumban is sok érdekes szobrot láthatsz. Megdöbbentően sokat.)A temető, ami olyan, mint egy múzeum
Vagy egy csodaszép park. Erre gondolhatsz, amikor a Cimitero Monumentale hatalmas épületéből lepillantasz a több száz méteren elterjedő, izgalmas temetőre. Klasszikus szobrok, bibliai és kulturális utalások, obeliszkek, számtalan érdekes és egyedi koncepció egy-egy sírhoz kapcsolva. A sírokat nézve gyakran úgy érzed, már-már ismered azt az embert, aki benne fekszik, de legalábbis élete történetének egy szeletét. Ráadásul mindez egy szép, őszi napon nem is creepy.Futurisztikus utópia
Pont ilyen Milano modern része, amire a központi vasútállomásról a temetőbe sétálva akadhatsz rá. Ahogy körbenézel a főképp üvegből, fémből és betonból álló modern terecskén, amit egy szökőkút és egy vicces csöves játék díszít (ha beleszólsz a csőbe, a másik szinte valaki meghallhatja, mit mondasz), és ahol mosolygó, boldog emberek sétálnak a gyerekeikkel, arra gondolsz, vagy mindenki be van szívva, vagy ilyen lehet a futurisztikus utópia. A maga módján lenyűgöző.

Velence mindenhol
Velencéhez hasonlítják Navaglit, a csatorna-negyedet, ahol egy kis patakot követve hangulatos olasz kis házak között sétálhatsz (amik amúgy nem igazán jellemzik Milanót), beülhetsz egy hangulatos étterembe (ha van rá pénzed), vagy rábukkanhatsz a stratégiailag kiválóan elhelyezett képregény boltra (Olaszországban imádják a képregény boltokat). Kifejezetten ajánlom így karácsony környékén, kivilágítva igazán hangulatos!
Abszolút káosz. Vasember Yodával a fején, Micimackóval a kezében 
egy Star warsos táskát tart.
Kastély kerttel
Ez a nem valami fantáziadús alcím a milánói Castellót takarja, amelynek a kertje egészen a Diadalívig vezet. A Castello nagyon hangulatos és meglepően üres estefelé, ilyenkor is érdemes elmenni oda, hogy turistatömeg-mentes pillanataidban arra gondolj, milyen menő lenne itt lakni vagy bentlakásos iskolává alakítani, és itt tanulni (már Sötét Varázslatok Kivédését meg ehhez hasonló dolgokat). Nappal pedig a kertje bűvölhet el, ősszel az ezernyi színével és a kedves vizeivel.


Kert kastély nélkül
Persze van másik parkja is Milanónak. Közel a Stazione Centráléhoz (azaz a központi vasútállomáshoz) találod a Repubblicát, amely tökéletes arra, hogy összeszedd a gondolataidat a nagy Milano-túra előtt, és elcsodálkozz azon, hogy kerül ide egy adag szikla a tetején egy szoborral.

A vásárló negyed
A futurisztikus utópiához hasonlóan ez is beszívott környék, csak ez az a fajta, ahol már az utcán szól a zene, nemcsak a boltokban, és az előtted sétáló metroszexuális férfiak leöltöznek téged a pályáról. Én mondom, bizarr érzés.
Swarovski pingvin!!!
Museo Novecento
Na, ez viszont nem. Nem, nem, nem, nem. Meglepően unalmas, és azontúl, hogy az ember vicces selfie-ket készíthet itt (valamint megtaláltam, milyenre fogom festeni a falam, ha saját lakásom lesz), nem igazán adott semmit. A képek többsége olyan unalmas, hogy elalszol. (De legalább 25 év alatt ingyenes.)
Ilyen lesz a falam.
Amíg egy igazi könyvespolc ki nem takarja.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése